پاسخ فرکانسی: دستگاه های پخش صوت نظیر اسپیکر و هدفون، یک تراشه درایو استاندارد اسپیکر دارند. پاسخ فرکانسی مقداری است که محدوده ارتعاشات صوتی تولیدی دستگاه را مشخص می کند. پاسخ فرکانس بر اساس هرتز Hz درج می گردد.
محدوده شنوایی انسان ها 20 هرتز الی 20 هزار یا 20 کیلو هرتز می باشد. اگر پاسخ فرکانسی درج شده روی هدفون یا اسپیکر در این محدوده باشد، آن سیستم صوتی یک سیستم نرمال و معمول به شمار می رود.
برخی از دستگاه های صوتی فراتر از این محدوده شنوایی پاسخ فرکانسی دارد. اما باید بدانید که پاسخ فرکانسی فراتر از 20 هرتز تا 20 کیلو هرتز ضرورتی نداشته و همین که دستگاه محدوده شنوایی انسان را پشتیبانی کند، کافی است.
بررسی محصولات بی نویز: خرید ساند بار
به همین جهت توصیه می شود برای هدفون ها و اسپیکر هایی فراتر از این محدوده شنوایی، هزینه اضافی پرداخت نکنید.
لازم به ذکر است که محدوده 20 الی 20 هزار هرتز مربوط به محدوده شنوایی کلی انسان است. به طور مثال افراد 25 ساله صرفا فاصله 20 هرتز الی 18 هزار هرتز را می شنوند.
همچنین در مواردی که گوش انسان دچار آسیب و اخلال شده باشد نیز این محدوده شنوایی ممکن است محدود تر شود. همواره به خاطر بسپارید که طبیعت انسان این محدوده شنوایی است. پس زمانی که هدفون یا اسپیکر محدوده گسترده تری صدا تولید می کند، عملا اهمیتی ندارد.
تعریف پاسخ فرکانسی
به طور کلی پاسخ فرکانسی محدوده ای است که پخش صدا در آن انجام می شود. این محدوده شامل صدا های زیر، میانه و بالا می باشد.
اگر یک هدفون با با پاسخ فرکانسی 20 الی 20 هزار هرتز داشته باشید، آن هدفون امکان پخش صدا از پایین ترین تا بالاترین تن صدایی قابل درک توسط انسان را دارد.
پاسخ فرکانسی در اسپیکر و هدفون رده های مختلف
برخی سیستم های صوتی پخش صدایی فراتر از محدوده شنوایی انسان دارد که این تاثیری ندارد. چرا که این صداها به گوش ما نمی رسد، پس نقش موثری نخواهد داشت.
اما همه هدفون ها تمام محدوده شنوایی انسان را پشتیبانی نمی کنند. در واقع هدفون ها و اسپیکر های میان رده محدود تر از 20 الی 20 هزار هرتز پخش صدا دارند و فقط هدفون های گرانقیمت هستند که تمام محدوده را پشتیبانی می کنند.
یکی از دلایلی که شرکت های سازنده تجهیزات صوتی از پاسخ فرکانسی فراتر از محدوده شنوایی استفاده می کنند، به دلیل حس شدن این صدا ها توسط انسان است.
در واقع تمام فرکانس های پایین تر و یا بالاتر از 20 الی 20 هزار هرتز توسط انسان شنیده نمی شوند و تنها امکان حس شدن دارند.
از این رو برخی انواع هدفون و اسپیکر هستند که محدوده صدایی فرکانس پایین تا 5 هرتز را پشتیبانی می کنند و این محدوده بسیار پایینی است. از طرف دیگر فرکانس بالایی این سیستم ها گاها تا 35 هزار هرتز هم می رود!
لازم به ذکر است که بلندی صدا مبحثی کاملا متفاوت از پاسخ فرکانسی است. به همین جهت هر چقدر محدوده شنوایی زیاد باشد، دلیلی بر صدای بلند تر هدفون نیست.
پاسخ فرکانسی در چه دستگاه های صوتی کاربرد دارد؟
درج پاسخ فرکانسی در مشخصات سیستم های صوتی، یکی از مولفه هایی است که در سیستم های استاندارد ذکر می گردد.
سیستم های صوتی تنها محدود به اسپیکر و هدفون نمی شود. انواع بلندگو ها، هدفون، میکروفون، تقویت کننده، گیرنده ها، انواع پخش کننده سی دی، دی وی دی و مدیا و … همگی ممکن است پاسخ فرکانسی را در مشخصات فنی خود داشته باشند.
تاثیر پاسخ فرکانسی در ژانر موسیقی
لازم به ذکر است که فرکانس های پایین صدا مخصوص صداهای ضربه ای و بم هستند. از طرف دیگر فرکانس های بالا نیز صدا های تیز و تند را در بین دارند.
به همین جهت است که اگر قصد خرید ساندبار یا هدفون یا اسپیکر را دارید، ابتدا نیاز موسیقی خود را در نظر گرفته و سپس با توجه به آن در محدوده پاسخ فرکانسی دستگاه جستجو کنید.
بررسی بیشتر در بی نویز: خرید اسپیکر جی بی ال
برای مثال سبک های شرقی، پاپ، تکنو و … هدفون های با فرکانس پایین گزینه مناسب تری هستند. در مقابل برای سبک هوی متال هدفون های فرکانس بالا بهتر عمل می کنند.
خرید از بی نویز
اگر قصد خرید اسپیکر و هدفون دارید، بی نویز گزینه ای مناسب برای شما است. انواع هدفون بیسیم، هدفون پشت گردنی و … را می توانید از بی نویز تهیه نمایید. همچنین امکان خرید اسپیکر پارتی، پارتی باکس و دیگر محصولات پرطرفدار نیز وجود دارد.