یکی از تجهیزات دیجیتال که امروزه جایگاه خود را در بین عموم مردم جامعه باز کرده و به نوعی جایگزین رادیو کاست های قدیمی گشته اسپیکر ها می باشند. امروزه اسپیکرها در انواع مدل و قدرت های مختلف تولید می گردند. از نوع جیبی گرفته تا نوع بزرگ که ویژه سخنرانی ها و مراسم ها می باشد. در کنار تمام این مسائل ممکن است برای اسپیکر ها خرابی هایی نیز بوجود بیاید. در مقاله پیش رو از بی نویز ضمن توضیح مختصر در مورد اسپیکر به دلایل خرابی اسپیکر نیز خواهیم پرداخت.
استفاده از اسپیکر در خانه
اسپیکر ها یا همان بلندگوها تجهیزاتی هستند که جهت تقویت صدا مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه کارشان دریافت سیکنال های تقویت شده الکتریکی توسط تقویت کننده و تبدیل آن به ارتعاشات هوا می باشد.
اسپیکر ها یا همان بلندگوها معمولا به دو دسته تقسیم می شوند. نوع اول آنهایی که پخش صدایشان به صورت استریو می باشد. نوع دوم معمولی. در نوع اول اسپیکر های چپ و راست صدا را از طریق دو کانال مجزا دریافت می کنند و صدا را طبیعی تر و با کیفیت بهتری به گوش شنونده می رسانند. با این حال دلایل خرابی اسپیکر هم متفاوت می باشد.
اسپیکر های سیستم استریو ممکن است دارای دو یا چهار و یا تعداد بیشتری بلندگو باشند. در این سیستم پخش از یک اسپیکر با سیستم ساب ووفر (سیستم پخش کننده صدای بم Bass) نیز استفاده می گردد. در ادامه پس از بررسی علائم، دلایل خرابی اسپیکر را بیان می کنیم.
علائم خرابی اسپیکر ها
زمانی که اسپیکر های خانگی دچار مشکل یا خرابی می شوند که این خرابی ها با علائمی خود را نشان می دهند این علائم عبارتند از:
خرابی بلندگوی اسپیکر ساب ووفری
این خرابی بیشتر به بادکردن یا ورم کردن اسپیکر یا بلندگو معروف است. اگر مورد جزئی باشد می توانید خودتان تعمیر کنید و گرنه بایستی به متخصص این امر مراجعه کنید.
تغییرات در صداهای خروجی
این تغییر صدا ممکن است علت آن مشکل در منبع تغذیه باشد. یا دیگر علت آن وجود پارگی کوچکی بر روی مخروط باشد که در صورت عدم رسیدگی ممکن است این پارگی به مرور زمان بیشتر و باعث خرابی کامل اسپیکر گردد.
عدم پخش صدا
این مسئله به علت مشکل الکتریکی در منبع تغذیه است که حتما توسط تعمیر کار و متخصص بررسی و کار تعمیرات انجام می شود. باید به بررسی دلایل خرابی اسپیکر در این شاخه پرداخت تا مشکل باز تکرار نشود.
پارگی بخش مخروطی بلندگو
در چنین مواردی بایستی دقیق بررسی شود که پارگی از مخروطی می باشد و یا محل اتصالات و لحیم کاری دچار لقی و خرابی گردیده که در این صورت بایستی توسط افراد کارشناس و تعمیرکار این امر مورد بررسی و نسبت به رفع آن اقدام گردد.
اینها علائمی بودند که شما را متوجه خرابی اسپیکر ها می کنند. اما دلایل خرابی اسپیکر ها چیست موضوعی است که در ادامه در مورد آن توضیحاتی خواهیم داد.
اصلی ترین دلایل خرابی اسپیکر
دلایل خرابی اسپیکر های پارتی بسیار متفاوت می باشد. علل خرابی را می توان به سه بخش زیر تقسیم کرد:
- تغییر منابع
- تقویت
- کنترل های صدا
در مورد هر کدام توضیح خواهیم داد:
تغییر منابع
منظور از منابع فایل های MP3 می باشد که می توان از طریق سی دی یا گوشی های هوشمند با کابل AUX پخش کنید. اکثر افراد منابع را با حداکثر صدا در تلفن هوشمند پخش می کنند و موزیک را همانطور که برروی سی دی هستند پخش می کنند. ولی خیلی از افراد این را می دانند که اگر فایل های صوتی موجود در رایانه خود را قبل از بارگزاری بر روی سی دی با بارگذاری بر روی موبایل خود تغییر دهند باعث تقویت بیس صدا شده اند. بنابراین این نکته را در نظر داشته باشید که در اندازه صدای معمولی از پخش صدای باند جلوگیری کنند ((چرا که از دلایل خرابی اسپیکر خواهد شد)).
تقویت کننده های بلندگو از دلایل خرابی اسپیکر
این نکته را در نظر داشته باشید که اگر بخواهید سیستم صوتی خود را بدون توجه به دستورات قید شده در پشت دستگاه و مشخصات تنظیم کنید ممکن است که اسپیکر ها را کمتر یا بیشتر از حد توانایی تقویت کنید که در هر حالت به آنها فشار آمده و باعث از بین رفتن دستگاه شماخواهد شد.
کنترل صدا
در اکثر مواقع سیستم اکولایزر یا متعادل کننده ساختار فرکانس صدا خصوصا در خودروها قبل از بلند کردن صدا دچار تغییر می شود. برای نمونه اگر ساب ووفر دستگاه را تا انتها بچرخانید و همزمان باس را تقویت نموده و فرکانس ها را کاهش دهید وصدا را زیاد کنید باعث پارگی ساب ووفر اسپیکر خود خواهید شد.
سخن آخر
در این مقاله از وب سایت بی نویز به بررسی دلایل خرابی اسپیکر پرداختیم. اما نکته مهم این که اگر اسپیکر خراب شود، دو راه پیش روی شماست. یا تعمیر و یا تعویض که در هر دو صورت تشخیص این مسئله بر عهده متخصص این امر می باشد. علت این است که اسپیکر ها معمولا گران قیمت می باشند. ارزش تعمیر دارند و گرنه گاها تعویض بهترین گزینه می باشد. تشخیص این امر نیز برعهده تعمیرکار می باشد.
1 دیدگاه در “دلایل خرابی اسپیکر”
ممنون از مقاله خوبتون